Portus Ojomo

Monumentale kunstenaar, hedendaagse schilder en beeldhouwer geboren in 1952 in Nigeria.

Begon een artistieke carrière op 15-jarige leeftijd in 1968 aan  Immaculate Conception College, Benin City, Nigeria.  In 1974 aan de  Koninklijke Academie voor Schone Kunsten , Antwerpen en het  Allende Instituut , Mexico.

Deze monumentale studies omvatten disciplines als muurschildering, beeldhouwkunst, loodglas, glas in beton en mozaïek.


“De dominante waarden van de artistieke carrière van Portus Ojomo in het Westen, in wezen Europees, stonden vaak op gespannen voet met de levendige uitdrukkingen, directheid en spiritualiteit van traditionele Afrikaanse kunst.

De ggeleidelijke veranderingen  die in de loop van de jaren in Europa hebben plaatsgevonden en die vaak niet zijn gerealiseerd of zelfs verwaarloosd,  komen tot uiting in zijn werken . Het is opmerkelijk dat hij door zijn creatieve vermogen en zijn beheersing van vaardigheden bemiddelt tussen de  dominante cultuur en het 'anders-zijn' van de Afrikaanse identiteit .

Hij heeft de  cruciale momenten  van  menselijke emoties  met  eenvoud  kunnen vastleggen. Hij onderwerpt de kijker voor de uitdaging om zijn of haar kenmerken op het doek te vinden. De  levendige uitdrukkingen  en het  sterke  kleurcontrast  geven een bijzondere resonantie aan Ojomo's werken. Zijn werken zijn een  viering van diversiteit  en onderscheidende tradities , evenals een  erkenning van onze gedeelde zorgen  en  kenmerken in een multiculturele samenleving . "


"Howard Manson"